Hoeveel snorharen heeft mijn kat en waarom?

kattten en snorharen

Katten hebben hun snorharen nodig, niet als versiering, maar wel als sensoren.

Katten hebben een reeks snorharen die verschillen in lengte en functie. Er zijn gewoonlijk 12 snorharen aan elke kant van hun gezicht, met uitzondering van de Scottish Fold, die er 16 heeft.

Snorharen worden gebruikt voor het waarnemen van objecten in het donker of wanneer het moeilijk te zien is. Ze waarschuwen katten ook om in de buurt te jagen en helpen ze navigeren door veranderingen in luchtstromen te voelen. Hierdoor vormen smalle doorgangen en hindernissen helemaal geen probleem. De tastharen zijn super gevoelig en reageren zelfs op een zuchtje wind. Hierdoor kan de kat zich oriënteren en afstanden inschatten.

Het aantal snorharen op het gezicht van een kat is grotendeels te wijten aan genetica en er is geen manier om te zeggen hoeveel snorharen een kat zal hebben tot ze geboren zijn. Katten worden immers doof en blind geboren maar de snorharen werken dan al volledig.
Weetje: kittens durven soms wat te ver van de nest. Daarom bijten mama-poezen soms een stukje van de snorharen zodat ze hierbij de bewegingsvrijheid van de jonge spruiten gaan beperken.

Doe dit ook nooit zelf met een schaar bij je poes. Ze hebben deze haren nodig en zijn niet ter versiering!!!

Ontdek meer berichten

kattencafé populair

Kattencafés: wat zijn ze en waarom zijn ze zo populair?

Als kattenliefhebber ben je misschien al bekend met kattencafés. Dit zijn cafés waar je katten kunt ontmoeten en socialiseren terwijl je geniet van een hapje en een drankje. Maar waar komen deze cafés vandaan en waarom zijn ze zo populair geworden?

kattten zijn de baas

10 tekenen dat je kat je baas is

Als kattenbaasjes weten we allemaal dat katten graag de touwtjes in handen hebben. Hier zijn tien tekenen dat jouw kat je baas is.

Geef een reactie