Zien katten nu eigenlijk kleuren?

kattenliefhebber.be

We weten allemaal wel dat katten heel goed kunnen zien. Maar heeft het belang dat we dat speeltje in een bepaalde kleur kopen? Of moet het slaapdekentje in die bepaalde kleur zijn die jij misschien wel het mooiste vindt?

Hoe katten naar de wereld kijken, is natuurlijk helemaal anders dan hoe wij de wereld (en haar kleuren) zien. Hun vermogen om kleuren te onderscheiden is vrij beperkt. We nemen immers kleuren waar met de kegeltjes in ons netvlies en net daarvan hebben katten er niet zo heel veel. Hun netvlies bestaat voornamelijk uit staafjes en die zijn veel lichtgevoeliger. Hierdoor zien katten dus ook veel beter in het donker.
Het zicht van een kat in het donker is tot wel 6 à 8 keer beter dan dat van de mens.

Katten zijn van nature jagers en hun ogen zijn volledig aangepast aan het zoeken en vangen van prooien. Voor het jagen op prooien zijn kleuren eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. De meeste diertjes waar katten op jagen zijn immers grijs, bruin of wit van kleur. Ook het donker is natuurlijk een factor die er voor zorgt dat kleuren minder gaan opvallen.

Maar we mogen er dus van uit gaan dat katten 2 primaire kleuren kunnen zien, nl geel en blauwe tinten. En dit in tegenstelling tot de mens die 3 primaire kleuren ziet, nl rood, geel en blauw. Katten zien dus geen rood. Maar ze kunnen dus wel – als je geel en blauw vermengt – groene tinten waarnemen. De kleuren rood, roze, oranje of paars zijn alleen maar verwarrend voor hen.

Zo ziet een kat de wereld in tegenstelling tot de mens

zicht van een mens en een kat
Bron: Nickolay Lamm

Ontdek meer berichten

kattencafé populair

Kattencafés: wat zijn ze en waarom zijn ze zo populair?

Als kattenliefhebber ben je misschien al bekend met kattencafés. Dit zijn cafés waar je katten kunt ontmoeten en socialiseren terwijl je geniet van een hapje en een drankje. Maar waar komen deze cafés vandaan en waarom zijn ze zo populair geworden?

kattten zijn de baas

10 tekenen dat je kat je baas is

Als kattenbaasjes weten we allemaal dat katten graag de touwtjes in handen hebben. Hier zijn tien tekenen dat jouw kat je baas is.

Geef een reactie